divendres, 18 de setembre del 2009

Mètode Guillem contra el Morrut i Paysandisia. Revisió 2009

Degut a la quantitat elevada de consultes degudes al problema amb el morrut he decidit tornar a publicar el “Mètode Guillem contra el Morrut (i Paysandisia)”.


La batalla contra aquesta plaga no està perduda. Tots sabem que l'Administració no ha sabut lluitar contra aquest insecte i que malauradament pel camí s'han perdut molts exemplars, alguns insignes, d'alt valor social, històric i emocional. I que a més, tota aquesta operació ha costat una milionada que si s'hagués gastat en d'altres mesures de neteja i prevenció contra la plaga enlloc de la tala d'exemplars de manera poc ordenada, altament costosa, ineficient i ineficaç, tindríem a hores d'ara molts exemplars que configuraven el paisatge costaner i ara resten a la pila de compostatge.


A qui pugui li recomano que llegeixi la revista de l'AEA de juliol de 2009 “Saneamiento mecanico de palmeras”, doncs aquest és un dels principis del meu mètode contra el morrut i aquí està molt ben explicat. De fet jo en l'article original “El Mètode Guillem ...” de l'abril de 2008 ja parlo de sanejar la palmera de manera mecànica i li atorgo a aquest fet una gran part de l'èxit contra la plaga.
El primer pas contra el morrut és la prevenció. Si estem en una zona on el morrut s'ha instal·lat en la rodalia, doncs si no fem cap tractament preventiu, tard o d'hora la nostra palmera serà colonitzada. Més tard ja us explicaré com fer tasques de prevenció.


El segon és el reconeixement ràpid de la infecció. Les palmeres afectades pel morrut ens mostren una sèrie de símptomes. Quanta més afectació, més evidents són aquests, però la gràcia està en veure els petits indicis quan la plaga encara no ha fet estralls. Un dels símptomes més evidents és veure fulles rossegades, o amb una sèrie de forats en línia. Un altre és veure que l'ull de la palmera es torça. Observar l'activitat d'altra fauna a la palmera, ocells, vespes, formigues, etc que van a menjar morruts, larves i d'altres subproductes que aquests generen. Auscultar la palmera, el morrut en rossegar-la fa soroll, jo uso un estetoscopi, però molts cops es pot escoltar l'activitat sense cap instrument. Observar si ha capolls de morrut, serradures, etc. També de vegades l'olfacte ajuda, el morrut, la fermentació que provoca té una olor agre característica. També la descoloració de les fulles, sovint les palmeres infectades tenen un color verd menys intens que les sanes.El tercer pas, un cop hem confirmat la presència de morrut, és la neteja de la infestació. Per això jo el que procuro és obrir-me un pas mínim per poder accedir a l'ull, que sovint és la part afectada, procurant deixar el màxim nombre de fulles verdes possible. Massa vegades he observat que les palmeres afectades les han desproveït totalment de fulles i penso que això és un error, doncs les fulles verdes són les que proporcionen energia a la planta i si les hi traiem la planta haurà de generar una nova capçada proveint-se de les reserves que pugui tenir; per altra banda, les fulles verdes que deixem ens serveixen per a dues coses més, són un indicador constant de si el morrut persisteix, i també és per on la palmera captarà les aportacions de fitosanitaris sistèmics que afegim, cosa que no podria fer si les hi traiem. Un cop hem pogut accedir a la part afectada (procureu encordar-vos en lloc segur, les palmes parasitades són molt fràgils i no són segures ni agafades en grup) el que hem de fer és traure tota la infestació, a ma o ajudat amb el corbellot, i enretirar tota la part vegetal més afectada. Els capolls i larves les tiro a terra, on se n'encarrega l'home de terra, els adults els decapito allà mateix per que no surtin volant. Cal anar amb la ma el més fons que es pugui, us adverteixo que la fermentació té una olor molt desagradable.El quart pas, una vegada tinguem la palmera el màxim de sanejada que sigui possible, és fer un tractament fitosanitari a base d'un insecticida sistèmic (Imidalcoprid al 0,02%, és a dir 2cm3/L ) i una piretrina al 0,01-0,02% i mullant al 0,01%. Amb aquest caldo omplirem el forat ocasionat per l'activitat del morrut i la posterior neteja, sovint és un bon esvoranc, i també ruixarem les fulles verdes (sort que les hi havíem deixat).


Un cop això, us puc garantir que l'eliminació del morrut serà efectiva. Altra cosa és que la palmera pugui generar una bona capçada, ja que per això s'ha de tenir en compte factors com l'estat de la palmera quan vàrem intervenir, l'aparició de malalties fúngiques o bacterianes, etc.Amb el caldo abans descrit és amb el que farem tractaments preventius cada 6-8 setmanes, potser podrem espaiar a 10 setmanes a l'hivern si no observem activitat de morrut a la rodalia, però en cas de dubte, millor és ruixar que haver de netejar una infestació. També he observat que aquest caldo ha sigut efectiu contra infestació de Paysandisia archon en Washintonia i Trachicarpus, on no hi vist directament la plaga però sí els símptomes del seu pas.
En les quatre primeres fotos podem veure palmeres que havien estat fortament atacades, i que en dos anys han generat una capçada nova i de bastant bona qualitat. Les altres sé que han patit intents de colonització, un mínim de tres vegades, però que no ha prosperat. En la darrera foto podem veure una fulla que ens mostra que hi va tenir morrut en algun moment, però la cosa no va passar d'aquí.

Espero que en traieu profit i no dubteu en consultar-me. També fora bo que llegíssiu l'escrit original que hi ha al bloc Amics-arbres. Observareu que en l'anterior escrit parlava d'usar Diazinon, però aquest insecticida altament efectiu però també altament tòxic va ser prohibit des del 31 de desembre de 2008, a raó d'això vaig haver d'usar una piretrina i també vaig doblar la qauntitat de Imidalcoprid (Confidor, Courage, etc)Guillem Nicolàs i Larruy

Arboricultor, jardiner

Tècnic Superior en Hortofructicultura i Jardineria1 comentari:

pep ha dit...

Fa temps que segueixo els vostres articles .M'interessan especialment pel fet de que faig de jardiner
Fa unes setmanes em truca una senyora per retirar dues palmeres .Imposibles, el morrut shi havia instal-lat feia més de mig any i no hi havia resta de vida .Les balones d'amdues fins ben avall estaben ratades, i havia ta´mbé una trachicarpus excelsa,també morta .L'hi vaig fer notar a la mestressa que probablement no n'era motiu el morrut roig sino la paysandisia la papallona que etc etc... despres de la explicació la vaig talar i sorpressa ... encar hi havia morruts en tots els estats larvaris i adults .No m'ho podia creure .Es el primer cop que hi veig el morrut en una palmera excelsa
Ës habitual això ? us hi heu trobaat?
Per la resta faig el mateix prosediment de tractament qe vosaltres ,les restes les cremo o les duc a cremar