diumenge, 18 d’octubre del 2009

Del morrut a la Paysandisia

Per on començar? El tema del Morrut esta donant molt que parlar. Per aquí, a Tarragona estem veritablement preocupats, per això i després de un parell de cartes dirigides als responsables de Sanitat Vegetal posant en dubte la seva gestió de la plaga, ens varem reunir amb ells i varem organitzar una reunió informativa per tots els professionals del sector interessats amb el tema.

Personalment vaig sortir motivat de la reunió, els responsables -que sembla que no ho són tant- ens van explicar tot el que havien fet, i la seva estratègia actual: Controlar els focus per que no s’estenguin i controlar els vivers i els moviments de palmeres. Ens van passar la pilota de la lluita contra la plaga, van dir que no hi ha diners per continuar amb la tala de palmeres (que no ha servit de res) i que si vosaltres esteu interessats en la supervivència de les palmeres és la vostra feina lluitar contra les plagues.

Vaig sortir motivat. Hem de fer alguna cosa per continuant gaudint de les palmeres, ells han fet el que han pogut o almenys això ens han dit -jo no m’ho crec, sobretot quan la tala de palmeres esdevé un negoci-.

Palmera trituradaDiuen que estant controlant els vivers, no només de morrut sinó d’altres plagues, i diuen que trauran les parts afectades de les palmeres als límits dels focus. Llavors com s’entén que centenars de palmeres al voltant de Tarragona estiguin morint-se i milers de morruts estiguin sortint volant a la conquesta de nous territoris? Què podem fer nosaltres, si els veritables responsables no fan el que diuen que fan?Margalló mort

A la reunió, els responsables, que no ho son tant, ens van repetir mil cops que no ens havíem de preocupar tant, que hi ha altres plagues, que ells controlaven els vivers, que creien que era allò més important, llavors com s’entén que margallons infectats de Paysandisia archon, provinents d’un viver infectat de Girona arribin a un viver de Tarragona a mitjans de juny? Com s’entén això, si tenen tots els vivers controlats?

Cavitat en el troncEn principi ens van dir que en vivers afectats per Morrut, Paysandisia i altres plagues, la venda i moviment de palmeres estava restringida. Com s’entén que aquest viver afectat a Girona vengui palmeres a un viver de Tarragona?

Els responsables de Sanitat Vegetal ens van dir que els controls a vivers es feien metòdicament cada dos mesos. Aleshores com s’entén que fins l’octubre no s’hagi detectat?

Avui sorprès per la noticia hem anat a visitar el viver i ens ha al·lucinat el que hem vist. Sanitat vegetal no ha tancat el viver, i no ha retirat les palmeres afectades, simplement a tallat els braços afectats de margallons i Trachycarpus i els han trinxat amb un tractor agrícola, amb molt poc èxit.Larves de Paysandisia en Trachicarpus

Si això es tot el que pot fer Sanitat Vegetal, ja ens podem preparar per que el Morrut i la Paysandisia volin com vulguin per el nostre territori, mentre, els responsables s’aferren a la possibilitat de que aquest bonics animalets no s’adaptin al nostre clima.Larva de Paysandisia

A la reunió ens van dir que el Morrut que s’havia establert a Catalunya atacava només a les palmeres canàries, que no ens havíem de preocupar per les datileres, avui hem anat a veure una Phoenix dactylifera afectada a la base per Morrut.

Quina confiança podem tenir en aquest senyors, experts en fer-nos creure que ho tenen tot controlat.

Tarragona esta ple de bonics Margallons, avui desprès de fer una volta per el viver hem anat a veure un d’afectat per Paysandisia, segurament el primer de molts, i els responsables de tot això continuen asseguts a les seves boniques cadires, intentant fent tot el que poden, o almenys això ens volen fer creure.


Àlex Cuadrado.

Fotos: 3 primeres Mikel Oraien

2 darreres Guillem Nicolàs i Larruy