dimecres, 18 de febrer del 2009

El prúsik

No entraré a explicar la història d'aquest nus, que per això ja hi ha llibres. El prúsik és un del nusos de fricció més usats i per això dels més contrastats en qüestió de seguretat. Aquest nus té l'avantatja de ser bi-direccional, és a dir, si canviéssim el sentit de la línia, el nus seria igualment efectiu, doncs és simètric.

Per realitzar-lo necessitem un anell de corda, generalment de diàmetre igual o un xic més petit que el de la corda per on ha de desplaçar-se.

Un cop tenim el material a punt, el que hem de fer és envoltar la corda de grimpa amb l'anella de corda de la manera següent:

Després passarem la baga petita (interior) per l'interior de la baga gran (exterior) i pentinarem les voltes per que no ens quedin muntades.

Un cop fet això el nus prúsik ja està llest.

Molta gent prefereix no usar el prúsic ja que te certa tendència a bloquejar-se quan és sotmés a tensió, o per que li costa lliscar. Él millor és experimentar amb el nombre de voltes realitzades i amb diferents materials per comprovar com respon, ja que sobre la seva seguretat no hi ha cap dubte.

Alternatives: Blake, machard, distel, bachman, camel, ...