dijous, 14 d’abril del 2011

Del morrut a la Paysandisia

Per on començar, el tema del Morrut esta donant molt a parlar, per aquí, a Tarragona estem veritablement preocupats, per això i després de un parell de cartes dirigides als responsables de sanitat vegetal posant en dubte la seva gestió de la plaga, ens vam reunir amb ells i vam organitzar una reunió informativa per tots els professionals del sector interessats amb el tema.

Personalment vaig sortir motivat de la reunió, els responsables, que sembla que no ho son tant, ens van explicar tot lo que havien fet, i la seva estratègia actual; controlar els focus per que no s’estenguin i controlar els vivers i els moviments de palmeres, ens van passar la pilota de la lluita contra la plaga, van dir que no hi han cales per continuar amb la tala de palmeres ( que no ha servit de res) i si vosaltres esteu interessats en la supervivència de les palmeres es la vostra feina lluitar contra les plagues.



Vagi sortir motivat, hem de fer alguna cosa per continuant gaudint de les palmeres, ells han fet lo que han pogut ho per lo menys això ens han dit, jo no m’ho crec, sobretot quant la tala de palmeres es converteix en un negoci.

Diuen que estant controlant els vivers, no només de morrut si no d’altres plagues, diuen que trauran les parts afectades de les palmeres als límits dels focus.

Llavors com s’entén que centenars de palmeres al voltant de Tarragona estiguin morint-se i milers de morruts estiguin surtin volant a la conquesta de nous territoris, que podem fer nosaltres, si els veritables responsables no fan lo que diuen que fan.

A la reunió, els responsables, que no ho son tant, ens van repetir mil cops que no ens havíem de preocupar tant que hi havien altres plagues, que ells controlaven els vivers, que creien que era lo més important, llavors com s’entén que Margallons infectats de Paysandisia, provinents d’un viver infectat de Girona arribin a un viver de Tarragona a mitjans de juny, com s’entén això, si tenen tots els vivers controlats.

En principi ens van dir que en vivers afectats per Morrut, Paysandisia i altres plagues la venda i moviment de palmeres estava restringida, com s’entén que aquest viver afectat a Girona vengui palmeres a un viver de Tarragona.

Els responsables de sanitat vegetal ens van dir que els controls a vivers es feien metòdicament cada 2 mesos, llavors com s’entén que fins l’octubre no s’hagi detectat?

Avui sorprès per la noticia hem anat a visitar el viver i ens ha al·lucinat el que hem vist, Sanitat vegetal no ha tancat el viver, i no ha retirat les palmeres afectades, simplement a tallat els braços afectats de margallons i Trachycarpus i els han trinxat amb un tractor agrícola, amb molt poc èxit.

Si això es tot lo que pot fer Sanitat vegetal, ja ens podem preparar per que el Morrut i la Paysandisia volen com volen per el nostre territori, i els responsables s’aferren a la possibilitat de que aquest bonics animalets no s’adaptin al nostre clima.

A la reunió ens van dir que el Morrut que s’havia establert a Catalunya atacava nomes a les palmeres canàries, que no ens havíem de preocupar per les datileres, avui hem anat a veure una Phoenix dactylifera afectada a la base per Morrut.


Quina confiança podem tenir en aquest senyors, experts en fer-nos creure que ho tenen tot controlat.

Tarragona esta ple de bonics Margallons, avui desprès de fer una volta per el viver hem anat a veure un d’afectat per Paysandisia, segurament el primer de molts, i els responsables de tot això continuant asseguts a les seves boniques cadires, intentant fent tot lo que poden, ho per lo menys això ens volen fer creure.


Alex Cuadrado. Tarragona ( 14/10/09)